Україна на Лондонському книжковому ярмарку. Підсумки
Україна на Лондонському книжковому ярмарку. Підсумки
27 / 04 / 2023
18-20 квітня відбувся Лондонський книжковий ярмарок, на якому Україна представила свій стенд в особливому статусі — Країни у фокусі уваги (Spotlight Guest).
 
Організатори ярмарку підтримали нашу державу і не лише надали Україні безплатний майже 50-метровий стенд та обладнання для демонстрації книжок, але й обрали розташування українського стенда на перетині важливих артерій самого ярмарку. Це буквально помістило Україну та український стенд у фокус уваги відвідувачів та організаторів, адже стенд України був розміщений поряд з локаціями, де відбувалися всі знакові події ярмарку: офіційне відкриття, закриті події високоповажних гостей, представників королівської родини.
 
Протягом усього ярмарку Україна та український стенд виправдовували свій статус гостя у фокусі уваги та користувалися підвищеним інтересом як з боку організаторів ярмарку, так і з боку відвідувачів.
 
Зокрема, під час офіційної церемонії відкриття ярмарку Україну як Guest Spotlight Country привітали директор Лондонського книжкового ярмарку Гарет Реплі та парламентарій лорд Стівен Паркінсон з Вітлі-Бей. До гостей звернулися перша леді України Олена Зеленська, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко та його заступниця Галина Григоренко. Вітальну промову під час відкриття ЛКЯ виголосив й Надзвичайний і Повноважний Посол України в Об’єднаному Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії Вадим Пристайко.
Водночас присутність України з помітним та важливим стендом, що став майданчиком для численних важливих знайомств та перемовин, був би неможливий без підтримки десятків людей та організацій.
 
Гасло "Sensitive Content" ("Чутливий вміст") та експозиція "Зруйнована бібліотека" розробили дизайнерки Дарія Біла та Софія Гупаловська. В межах цієї експозиції завдяки зусиллям представників Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії до Лондона дісталися справжні меблі з українських бібліотек, які постраждали від російських ракет та вандалізму російської армії. А знайти та доставити меблі для експозиції вдалося завдяки тісній співпраці Департаменту культури Чернігівська ОДА, Укртелеком, який допоміг перевіз їх до Києва, Embassy of Ukraine to the UK та активного залучення директорів Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва, Чернігівської міської бібліотеки ім. Коцюбинського, обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Короленка в Чернігові, бібліотеки села Шибене Бучанського району Київської області та села Розважів Вишгородського району Київської області.
 
Національний стенд України відвідали багато поважних іноземних гостей та представників українських організацій. Серед них — президент Міжнародного ПЕН Бурхан Сенмез, директор британського ПЕН Деніел Горман, колишній міністр у справах громадянського суспільства британського парламенту Брукс Ньюмарк, заступниця директора з питань мистецтв Британської Ради Кортіна Батлер, президентка Міжнародної асоціації видавців Каріне Панса, директорка FILI – Finnish Literature Exchange Тія Странден, директор польського Інституту книги Даріуш Яворський, виконавча директорка бразильської книжкової палати Фернанда Ґарсія, директорка африканської літературної премії Кейна Сара Озо Ірабор та багато інших представників книговидавничої сфери з різних куточків світу.
 
Представники 21 українського видавництва провели понад 30 завчасно запланованих зустрічей з іноземними партнерами на українському стенді та понад 150 зустрічей із потенційними партнерами на інших локаціях ярмарку. Ми завжди раді співпраці з Artbooks.com.ua, Видавництво АССА, Видавництво НК Богдан, Books&Cartoons, Віхола, Видавництво Старого Лева, Видавництво "Кліо", "Ковчег Україна", Наш Формат, Видавництво "Ранок", Саміт-Книга, Видавництво Час Майстрів, Видавництво Їжак, ist publishing, Видавництво "Парасоля", Видавництво «ТУТ», CP PUBLISHING, Ukrainer, а також Національний Центр Мала академія наук України, Ukrainian Research Institute, Harvard University та Українсько-єврейська зустріч (УЄЗ).
 
📢Високий інтелектуальний рівень представлення України на Лондонському книжковому ярмарку забезпечили учасники української програми під час восьми подій. Завдяки їхнім влучним словам і думкам учасники ярмарку змогли почути ті найважливіші сенси та меседжі, які допомагають Україні досягти розуміння своєї позиції за кордоном. Спікери та модератори цих подій — Орися Луцевич, Вікторія Амеліна, Катерина Бабкіна, Олеся Хромейчук та Люк Гардінг, Марʼяна Савка, Олександр Михед, Ярина Чорногуз, Тетяна Терен, Ніна Мюррей, Таня Тума, Іва Пезуашвілі, Пол Роберт Магочі, Владислав Девідсон, Оля Токарюк, Ольга Муха, Уям Блекер.
Український інститут книги під час подій представляла заступниця директора УІК Олена Одинока, а на стенді працювали Ангеліна Трофимчук та Марія Дегтярьова. Наші колеги змогли представляти Україну в рамках ЛКЯ завдяки неоціненній підтримці Veľvyslanectvо Ukrajiny v SR/Посольство України в Словацькій Республіці, Почесного консульства Молдови в Україні та Embassy of Ukraine to the UK.
 
Важливою частиною концепції стенда також була ініційована Посольством України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії благодійна складова, спрямована на відновлення зруйнованих і пошкоджених бібліотек та поповнення бібліотечного книжкового фонду бібліотек з Чернігова, Бучі та інших регіонів, що постраждали внаслідок війни. У партнерстві з PEN Ukraine під час роботи стенда тривав збір на підтримку пошкоджених українських бібліотек, до якого змогли долучитися всі учасники та відвідувачі ярмарку.
 
Дякуємо усім дорогим партнерам та учасникам за спільні зусилля задля гідного представлення України на одному з найважливіших книжкових майданчиків світу. Ваша участь та підтримка для нас безцінні, Міністерство культури та інформаційної політики України, The London Book Fair, British Council Ukraine, English PEN, PEN International, Департамент консульської служби Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Embassy of Ukraine to the UK, Veľvyslanectvо Ukrajiny v SR/Посольство України в Словацькій Республіці, Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej/Посольство України у Польщі, Почесне консульство Республіки Молдова у місті Вінниця, Ukrainian Institute - Український інститут, Ukrainian Institute London, Culture Ambassador та olha_mukha, PEN Ukraine та Тетяна Терен, Ukrainian Jewish Encounter, Форум Видавців, ГО "Support Ukraine", Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.
 
Ярмарок у Лондоні закінчився, проте експозиція "Зруйнована бібліотека" від сьогодні працює на наступному міжнародному книжковому ярмарку – у Лейпцигу. Попереду ще багато цікавих подій, тож слідкуйте за новинами УІК!