Україна номінувала на літературну премію EUPL Євгенію Кузнєцову з романом “Спитайте Мієчку”
Україна номінувала на літературну премію EUPL Євгенію Кузнєцову з романом “Спитайте Мієчку”
02 / 03 / 2022

Європейська літературна премія European Union Prize for Literature оголосила номінантів 2022 року. У переліку номінантів — 14 авторів та їхніх романів, яких висунули національні організації, що знають літературну сцену своїх країн і промотують свою літературу за кордоном. Робоча група експертів обрала номінанткою від України Євгенію Кузнєцову з романом “Спитайте Мієчку” (“Видавництво Старого Лева”, 2021 р.).

EUPL залишається відданим урізноманітненню літератури та культур, що особливо важливо в ці непевні часи, — йдеться у пресрелізі EUPL. — Комітет EUPL має честь включити до переліку 2022 року номінантку від України. Ми солідарні з Україною і, зокрема, з українськими письменниками, перекладачами, видавцями, книготорговцями та бібліотекарями. Чотири роки тому першою лауреаткою премії EUPL від України стала Гаська Шиян, а у 2022 році Український інститут книги номінував Євгенію Кузнєцову як найкращу авторку-початківця в українській літературі. Разом із книжковою спільнотою всього світу комітет EUPL засуджує напад Росії та закликає до відновлення миру в Україні”.

Протягом двох місяців робоча група з незалежних експертів книжкового ринку, скликана Українським інститутом книги, працювала над визначенням номінанта від України на премію EUPL (детальніше). Експерти працювали над укладанням довгого списку, обговорили короткий, до якого увійшли 10 книг, а незадовго до початку масштабного вторгнення РФ в Україну обрали номінантку, представлену комісії EUPL. Тоді ж, за кілька днів до 24 лютого, був підготовлений висновок робочої групи. У ньому зафіксована ключова цінність поданого на премію роману, яка на сьогодні зазнала руйнації з боку військ країни-агресора, — затишний родинний притулок

 

“Цього року перед нами постало складне завдання: обрати гідного номінанта з десяти претендентів, кожен з яких був представлений книгою, вартою особливої уваги. Важливо було, щоб текст не лише відповідав критеріям відбору, а й у доступній для розуміння іншомовним читачам формі відображав українську культуру у європейському контексті. Ми вважаємо, що нам вдалося обрати гідну номінантку від України — Євгенію Кузнєцову та її роман “Спитайте Мієчку”. Авторка — дослідниця, аналітикиня та перекладачка. Цей досвід помітний у її багатошаровій літературі, яка містить безліч важливих меседжів, вплетених у хвилюючий і чутливий текст. Попри легку манеру письма, роман “Спитайте Мієчку” — це тонкий аналіз зміни гендерних ролей в Україні впродовж останнього століття. Він відображає процес розвитку жіночої емансипації із покоління в покоління. Демонструє, як соціальні та політичні зміни формували країну та її народ. Цей роман підкреслює, що сентиментальний рай, так легко віднайдений героїнями книги, насправді дуже крихкий і у нинішній геополітичній ситуації перебуває під постійною загрозою стати втраченим. Цей роман вже став бестселером в Україні та отримав багато схвальних відгуків від професійних критиків та широкої читацької аудиторії. Ми переконані, що ця книга заслуговує на переклади багатьма мовами, оскільки вона допоможе кожному, хто її прочитає, краще зрозуміти сучасну Україну”.

2022 рік — особливий для EUPL з огляду на зміни в організації премії: замість того, щоб присуджувати по одному лауреату в кожній з країн-учасниць, європейське журі, до складу якого входять семеро членів журі, вперше визначить одного переможця премії, а також обере п’ятьох номінантів для вручення спеціальних відзнак.

14 номінантів 2022 року:

  • Австрія: Peter Karoshi, ‘Zu den Elefanten’, Видавництво: Leykam Verlag
  • Боснія і Герцеґовина: Slađana Nina Perković, ‘U Jarku’, Видавництво: Imprimatur
  • Бельгія: Gaea Schoeters, ‘Trofee’, Видавництво: Uitgeverij Querido
  • Грузія: Iva Pezuashvili, ‘A garbage chute’, Видавництво: Intellect
  • Греція: Takis Kampylis, ‘General Symptoms’, Видавництво: Kastaniotis
  • Ірландія: Tadhg Mac Dhonnagain, ‘Madame Lazare’, Видавництво: Futa Fata
  • Італія: Daniele Mencarelli, ‘Sempre tornare’, Видавництво: Mondadori
  • Литва: Tomas Vaiseta, ‘Ch.’, Видавництво: Baltos lankos 
  • Північна Македонія: Vladimir Jankovski, ‘Hidden Desires, Restless Travels’, Видавництво: Anthology
  • Норвегія: Kjersti Anfinnsen, ‘Moments for eternity’, Видавництво: Kolon forlag
  • Румунія: Raluca Nagy, ‘Cléo from 5 to 7’, Видавництво: Nemira
  • Словаччина: Richard Pupala, ‘Women and men, animals’, Видавництво: Lindeni
  • Іспанія: Jacobo Bergareche, ’Perfect days’, Видавництво: Libros del Asteroide
  • Україна: Євгенія Кузнєцова (Eugenia Kuznetsova), Спитайте Мієчку (Ask Miyechka), Видавництво: Видавництво Старого Лева (Old Lion Publishing House)

Лауреата премії EUPL 2022 р. буде оголошено 21 квітня під час церемонії відкриття Паризького книжкового ярмарку. Усі номіновані автори будуть промотуватися в Європі, аби охопити якнайбільшу міжнародну аудиторію та зміцнити зв’язки між читачами поза межами їхніх національних і мовних кордонів. 

Довідка: 

EUPL – це заснована 2009 року щорічна ініціатива, яка відзначає видатних авторів художньої літератури у країнах, які беруть участь у програмі Європейського Союзу «Креативна Європа». Премія, яка співфінансується програмою «Креативна Європа», має на меті підкреслити багатство та різноманітність сучасної європейської літератури, а також привернути увагу до унікальної культурної та мовної спадщини континенту. Премія EUPL створена за підтримки Європейської комісії комітетом асоціацій, до якого входять Федерація європейських видавців (FEP) та Європейська та міжнародна федерація книготорговців (EIBF). Більше інформації про премію: www.euprizeliterature.eu