Український інститут книги: для бібліотек закуплять майже 680 тисяч примірників нових книжок
Український інститут книги: для бібліотек закуплять майже 680 тисяч примірників нових книжок
27 / 06 / 2019

Експертна рада відібрала список книжок, які будуть закуплені в рамках програми Поповнення фондів публічних бібліотек 2019 року. Було обрано 557 найменувань книг від 80 українських видавництв. Всього для читалень буде закуплено 677 460 примірників на суму 87 млн грн. 

 

Всього 151 видавець подав заявки на 3013 назв книжок. При здійсненні перевірки на відповідність поданих заявок умовам Порядку відбору, відповідальні працівники УІК відхилили 457 позицій. 

Для порівняння: у 2018 році Український інститут книги отримав заявки від 137 видавців на 2779 найменувань книжкової продукції. Було закуплено 741 найменування книжок від 91 видавця на майже 114,5 млн гривень. 

 

“І торік, і зараз ми зробили все, щоб процес відбору книг відбувся прозоро, відкрито та ефективно. Підсумки закупівель-2018 обговорили з бібліотекарями і за результатами обговорення відмовилися, зокрема, від книжок у м’яких обкладинках. Навесні провели велику нараду з видавцями, на якій детально інформували про порядок цьогорічного відбору, потім відповідали на запитання видавців, допомагали їм. Вдячні тим, хто повністю дотримався Порядку відбору і подав якісно підготовлені документи. Окрема щира подяка Експертній раді за ефективне оцінювання пропозицій!”, — зазначив начальник відділу підтримки книговидання УІК Юрій Марченко.

 

Експертна рада складається з науковців, літературознавців, координаторів культурних проектів, керівників бібліотек, освітян та журналістів – загалом 50 авторитетних фахівців. 

 

Наступні етапи програми поповнення бібліотек:

  • затвердження списку книжок Кабінетом Міністрів України;

  • переговорні процедури з видавцями для забезпечення закупівлі за найнижчими цінами;

  • розподіл книжок по публічних бібліотеках;

  • укладання договорів з видавцями;

  • доставка книжок до місць призначення;

  • проведення розрахунків з видавцями.

З переліком книг, що пропонуються для закупівлі у 2019 році, а також довгим список книжок, які були допущені до оцінювання Експертною радою, з її складом можна ознайомитися за посиланням і за посиланням на сайті