Про літконкурс імені Дмитра Ружевича | Інститут книги
Український інститут книги та Видавничий центр "12" оголосили прийом заявок на інклюзивний літконкурс імені Дмитра Ружевича
25 / 02 / 2021

Доступність читання для всіх: Український інститут книги та Видавничий центр "12" оголосили прийом заявок на інклюзивний літконкурс імені Дмитра Ружевича

24 лютого о 14:00 в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація першого в Україні інклюзивного літературного конкурсу для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича.

Конкурс проводиться Видавничим центром «12» за підтримки Українського інституту книги та Донецької обласної державної адміністрації.

Мета конкурсу: популяризувати читання серед дітей та молоді країни, вшанувати пам’ять Дмитра Ружевича, унікального книголюба з села Сергіївка на Донеччині, відкрити нові літературні таланти, формувати толерантність в інклюзивному просторі та залучати дітей і підлітків з інвалідністю до яскравого творчого життя.

У презентації взяли участь письменниця, директорка Видавничого центру «12» Олена Осмоловська, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги Анастасія Євдокимова, письменниця і членкиня журі конкурсу Євгенія Пірог. Спікери висловили готовність до культурної колаборації для популяризації читання та розвитку інклюзії в Україні.

Організатори конкурсу оголосили про прийом рукописів на Інклюзивний літературний конкурс для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича у 2021 році. До розгляду приймаються оригінальні твори українською мовою від учасників віком до 18 років. Прийом рукописів триватиме до 31 березня. Переможців оголосять 14 травня.

З умовами конкурсу можна ознайомитися на сайті “Інклюзивна література” (https://inclusivebooks.org/index.php/support-the-project) та Українського інституту книги.

Переможці конкурсу особисто поспілкуються з улюбленими українськими письменниками, які пишуть на тему інклюзії, а також отримають набори сучасних українських книжок, цінні подарунки та рік творчої промоції від Видавничого центру «12», серед якої видання електронної збірки учасників конкурсу.

Переглянути трансляцію презентації можна за посиланням: https://cutt.ly/clnoet3 

Анастасія Євдокимова, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги, зауважує: “Ми, в Українському інституті книги, усвідомлюємо важливість промоції дитячого читання і працюємо над тим, щоби книжка була доступною для кожної дитини. Чудово, що в Україні з’явився конкурс, який прагне розвивати інклюзію та формувати толерантне ставлення до дітей з інвалідністю в нашому суспільстві. Адже саме книги про інклюзію допомагають вибудувати взаєморозуміння між дітьми, навчити сприймати інших та взаємодіяти попри відмінності. Підтримка державних інституцій у забезпеченні рівних умов для розвитку творчих здібностей дітей має вирішальне значення, а ефективність такої підтримки залежить від злагодженої роботи освітніх, виховних, культурних інституцій”. 

Олена Осмоловська, письменниця, директорка Видавничого центру «12», коментує: «Ми часто шукаємо культурні орієнтири в минулому. Я ж пропоную більше звертати увагу та шанувати героїв сучасності. Хлопець з маленького села на Донеччині через любов до книжок заявив про себе на всю країну, у 15 років став рекордсменом, був надзвичайно мобільним попри власну інвалідність. Пам’ять про Дмитра Ружевича житиме у дитячих творах та формуватиме розуміння, що читання – велика сила, а інвалідність – не вирок».

Євгенія Пірог, письменниця, членкиня журі конкурсу, переконана: «Книгочитання – це подорож крізь емоції. Інклюзивна складова, що вирізняє наш конкурс, додає і читачам, і юним авторам взаємне занурення у емпатію. А це визначальний крок до спільного щастя».

Костянтин Грубич
, тележурналіст, телеведучий, блогер, автор книги «Смачна країна» розповідає: “Ми підготували спеціальний проєкт "Говори зі мною" на ТСН, а Дмитрик став героєм одного із фільмів під назвою "Читацька розмова". Ми з командою лише розвинули та зафіксували ледь не останні дні життя цієї незвичайної людини. На тлі оцього пограниччя білого і червоного, в умовах ворожого оточення Дмитрик пропагував, що треба берегти рідне слово. Я вдячний цій дитині за усвідомлення того, що є не лише тілесне і матеріальне, а є дух – вищий за все”.

Довідково:
Дмитро Ружевич, на честь якого започатковано Всеукраїнський інклюзивний літературний конкурс, — 17-річний хлопець-книголюб із села Сергіївка на Донеччині, якому пересування у колісному кріслі не завадило стати рекордсменом України та отримати звання "наймолодшого директора приватної бібліотеки".

Український інститут книги – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.