Український інститут книги закупив понад 331 тисячу книг для 616 бібліотек
Український інститут книги закупив понад 331 тисячу книг для 616 бібліотек
20 / 01 / 2022

За результатами Програми поповнення бібліотечних фондів — 2021 Український інститут книги придбав 331077 книжкових видань у загальній кількості 684 назви на суму 48,361 млн грн. Ці книжки отримали 616 відібраних бібліотек, перелік яких був сформований на підставі пропозицій структурних підрозділів з питань культури обласних та Київської міської державних адміністрацій. Більша частина книжкових видань уже надійшла до бібліотек, решта — у процесі передачі з обласних бібліотек, яким видавці доставили придбані книги, та які здійснюють подальшу передачу отриманих книг відібраним бібліотекам. 

“Програма поповнення фондів публічних бібліотек — це проєкт,  що реалізується УІК четвертий рік поспіль. Завдяки йому українці в усіх куточках нашої держави мають безкоштовний доступ до якісної, сучасної та актуальної літератури в бібліотеках України. За всі роки існування Програми бібліотеки України отримали 2 368 107 книжок. Усі книжкові видання, які придбаваються УІК за державний кошт у межах проєкту, проходять багатоетапний, складний та прозорий відбір”, — коментує Програму начальниця відділу підтримки бібліотек та книговидання Тетяна Попова

Відбір відбувався в кілька етапів, звіт про кожен з яких було висвітлено на сайті УІК: 

  1. Конкурсний добір експертів: із 62 експертів, участь в оцінюванні взяли 58.
  2. Приймання пропозицій книжкової продукції від видавців: надійшло 2660 найменування книжкових видань. 
  3. Технічна перевірка заявок на відповідність вимогам Порядку відбору (дивитися – тут). 
  4. Передача пропозицій, які пройшли технічну перевірку, на розгляд експертних рад. На розгляд експертів було подано 2384 найменування книжкових видань, з яких: 
  • 1004 найменувань — “художня література для дорослих”, 
  • 690 — “література для дітей та юнацтва”, 
  • 690 — “інша (нехудожня) література для дорослих”.

Експерти голосуванням визначають рекомендований перелік книжкових видань для закупівлі у межах Програми. 

Експертне оцінювання книжкової продукції здійснювалося за допомогою автоматизованої бібліотечної інформаційної системи. Участь в оцінюванні також  брали представники відібраних бібліотек. Найбільший відсоток серед відібраних для Програми книжок склала література для дітей та юнацтва — 63,7%, або 439 назв. Другу сходинку зайняла інша (нехудожня) література (18,8%, 130 назв), а третю — художня література для дорослих — 17,4%, або 120 найменувань книжок. Загалом у переліку представлено книжкові видання 86 видавництв.

5. Формування переліку книжкової продукції, що придбавається для поповнення бібліотечних фондів, та його затвердження Міністерством культури та інформаційної політики: перелік, сформований УІК за рекомендаціями експертних рад, було передано 12 серпня на погодження до Міністерства культури та інформаційної політики, яке затвердило його 20 серпня. 

6. Старт закупівельного процесу. Кожна з бібліотек, відібраних до участі в Програмі, отримала відповідно до читацької аудиторії таку кількість книжкової продукції: 

  • дитяча бібліотека – 439 найменувань;
  • бібліотека для дорослих – 245 найменувань;
  • комбінована – 684 найменування.

Загальний перелік книжкових видань, закуплених в рамках Програми поповнення бібліотечних фондів у 2021 році, можна побачити тут: https://cutt.ly/mIhOQ7E 

Нагадаємо, що інформацію про попередні роки роботи Програми поповнення бібліотечних фондів можна переглянути на сайті УІК за посиланням: https://book-institute.org.ua/uk/activity/programa-popovnennya-fondiv-publichnih-bibliotek