Український національний стенд та програма подій на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2024
Український національний стенд та програма подій на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2024
Захід пам’яті Максима Кривцова, розмови про літературну критику, літературу війни й про літературу під час війни, деколонізацію музики та інше: розповідаємо про участь України в Лейпцизькому книжковому ярмарку.
18 / 03 / 2024

Лейпцизький книжковий ярмарок цьогоріч відбудеться з 21 по 24 березня 2024 року. Це одна з найважливіших весняних подій книжкової та медіаіндустрії, що об’єднує читачів із авторами, видавцями та медіакомпаніями з Німеччини та усього світу. Усі вони відвідують Лейпциг, щоб познайомитися з різними літературами та відкрити для себе новинки книговидавничої сфери. Ярмарок щороку відвідують понад 286 000 відвідувачів, а свої книги презентують понад 40 країн із усього світу.

Україну на національному стенді, що організовує Український інститут книги представлять 11 видавництв: Час Змін Інформ, Час майстрів, німецько-український журнал Gel[:b]lau, Білка, Саміт-книга, АССА, Видавництво Старого Лева, Наш Формат, Вільний Вітер, Парасоля та проєкт Better Time Stories. На стенді можна буде знайти близько 150 видань, різного жанру та тематики: від класики до сучасних авторів, від дитячої літератури до історичного нонфікшену тощо. Також будуть представлені книги Максима Кривцова, Андрія Гудими, Гліба Бабіча письменників-воїнів, які загинули на фронті, захищаючи Україну. Гаслом участі України є «Крихкість існування».

«Під час геноцидальної війни Росії проти України, надважливо розповідати про нас світові, зокрема про нашу культуру й літературу. Завдяки спільним зусиллям наших партнерів, на Лейпцизькому книжковому ярмарку будуть представлені нові книжки українських видавців, а на панельних дискусіях лунатимуть голоси людей, які творять сучасну українську культуру», ділиться директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

На Лейпцизькому книжковому ярмарку діятиме спеціальна літературна українська програма «Українські історії опору та ідентичності», яку представляє Goethe-Institut в Україні спільно з Національним культурно-мистецьким та музейним комплексом «Мистецький арсенал» у партнерстві з Українським інститутом книги та Українським інститутом. Дякуємо за партнерство й Bundeszentrale für politische Bildung (bpb).

Програма складається з 28 подій за участі відомих українських та іноземних письменників, літературознавців, журналістів, лідерів думок. Під час панельних дискусій та розмов сфокусуються на розвиткові української літератури та книговидавництва під час війни, питанні деколонізації та літературі військових. Зокрема відбудеться подія, присвячена пам’яті воїна й поета Максима Кривцова, який загинув у січні 2024 року на фронті. Про його збірку «Вірші з бійниці» поговорять військовослужбовець Збройних сил України, мандрівник-професіонал, громадський активіст, захисник Донецького аеропорту, автор і ведучий спецпроєкту про мандри «По азимуту» Дмитро Вербич, директорка видавничого бренду «Наш Формат» Анастасія Нікітіна, сестра Максима Кривцова Анастасія Худавердян та поетка, перекладачка Катерина Калитко. У фокусі також будуть тексти Станіслава Асєєва, Артема Чеха, Андрія Любки, Олени Стяжкіної. До того ж, у програмі кілька подій зосереджені на сучасному українському літературному процесові: про це поговорять із літературною критикинею Тетяною Трофименко. Зі всією програмою можна ознайомитися за посиланням. Заходи відбудуться на національному стенді України, зал 4, D307 та в кафе «Європа», зал 4, E403/E401.

Дякуємо місту Лейпциг за спонсорування участі України, а організаторам Лейпцизького книжкового ярмарку за безкоштовне надання стендової площі й необхідного обладнання.