Уточнена позиція УІК щодо надання сертифікатів і субсидій
Уточнена позиція УІК щодо надання сертифікатів і субсидій
12 / 01 / 2023
Шановна спільното,
 
У зв’язку з ситуацією, яка склалася довкола повідомлення Українського інституту книги щодо відсутності в бюджеті коштів на фінансування сертифікатів на книжки та субсидій для книгарень, відповідаємо на звернення видавців. Нам прикро, що оприлюднене нами повідомлення дехто зрозумів як відмову виконувати закон. Ми відповідально ставимося до своєї діяльності та підтримки книжкової спільноти, тому вважали своїм обов’язком надати роз’яснення, чому у 2023 році надання субсидій та сертифікатів не розпочалося.
 
Український інститут книги наголошує, що закон 2313-ІХ з надання сертифікатів громадянам України та субсидій книгарням має бути виконаний і забезпечений відповідним фінансуванням. Цей напрямок діяльності був впроваджений, зокрема й з ініціативи Інституту. Виконання закону покладається на Український інститут книги і ми готувалися до цього: у встановленому порядку і у встановлені терміни подали і відстоювали бюджетний запит, у якому були передбачені кошти на субсидії (86,3 млн грн) та сертифікати (671,7 млн грн). Але у прийнятому Верховною Радою бюджеті ці кошти затверджені не були попри всі наші зусилля.
 
Підтверджуємо готовність УІК приступити до виконання закону 2313-ІХ з надання сертифікатів громадянам України та субсидій книгарням, щойно відповідні зміни будуть внесені до Закону “Про Державний бюджет України на 2023 рік”. Вважаємо закон 2313-ІХ надзвичайно важливим для стабілізації роботи галузі в воєнний час.
 
Підтримуємо заклики до відповідальних державних структур пришвидшити затвердження необхідних для виконання нормативно-правових актів, проєкти яких УІК також подав у встановленому порядку.