В Німеччині видали альманах про українську літературу
В Німеччині видали альманах про українську літературу
15 / 12 / 2022

Громадська організація українців в Німеччині IWEK e.V видала перший альманах “Книги про Україну” німецькою мовою. До видання увійшли рецензії на класичні та сучасні твори українською літератури, а також історичні тексти. 

“Наша мета — розказати про Україну через літературу зрозумілою німецьким читачам мовою. Таким чином, німецькомовна авдиторія зможе відкрити для себе нашу культуру, а також дізнатися хто з німецькомовних авторів писав про Україну. Окрім відомих письменників та письменниць – Сергія Жадана, Оксани Забужко, Тані Малярчук та інших, ми згадуємо про Олексія Чупу, Андрія Любку, а також німецькомовних авторів та авторок — Розу Ауслендер, Гайнріха Бьолля, Мартина Поллака, Наташу Водін та багатьох інших. Тішить, що нам вдалося зібрати різноманітні твори на будь-який смак — від глибоко аналітичних до легкої літератури”, — розповідає редакторка проєкту Анастасія Гусєва.

Дизайн книги розробили та надрукували в Україні. Наразі вийшло перше 40-сторінкове видання “Книг про Україну”, але автори проєкту вже анонсували наступні частини. Кошти від продажів планують передати на закупівлю українських книжок для німецьких бібліотек і допомогу українським шпиталям, а також використати на фінансування майбутніх проєктів з інформування німецького суспільства про українців і українську культуру. 

“Ми бачимо наш проєкт частиною культурної дипломатії і як можливість нарешті розмалювати різними кольорами Україну, яка часто має вигляд білої плями у головах німецького суспільства”, — додає Анастасія Гусєва.

Більше інформації про проєкт можна почути в подкасті Cosmo та за посиланням.