В рамках Інтелект-форуму-2021 відбудуться XХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт
В рамках Інтелект-форуму-2021 відбудуться XХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт
19 / 05 / 2021

21-23 травня 2021 року, на відзначення знаменної події  національного державотворення – 30-ї річниці незалежності України, під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної ради, Одеської міської ради, у співпраці з Українським інститутом книги, Всеукраїнською громадською організацією «Українська бібліотечна асоціація», Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та Одеська національна наукова бібліотека проводять  Інтелект-форум-2021, у рамках якого відбудуться XХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт – програма професійного спілкування для працівників бібліотек, музеїв та архівів.

Метою заходу є сприяння реалізації прав громадян на користування культурними досягненнями,  промоція та репрезентація сучасної української книги, виховання культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, створення сприятливих умов для розвитку книговидавничої справи в Україні, утвердження та популяризація державної мови, підтримка регіональної культурної політики, молодих прозаїків, поетів та митців, проведення благодійних акцій, спрямованих на поповнення бібліотек Одещини сучасною вітчизняною книжковою продукцією, а також сприяння розвитку бібліотечної справи шляхом обговорення актуальних проблем професійної діяльності, обміну досвідом роботи, створення, розвитку і впровадження у роботу бібліотек, музеїв, архівів, центрів культурних послуг інноваційних практик інформаційної, бібліотечної, просвітницької, соціокультурної діяльності. 

У програмі виставки-форуму передбачено широкий спектр заходів з популяризації книги і читання: круглий стіл «Книжкова екосистема України: виклики і фактори розвитку, вектори зростання» за участі заслуженого працівника культури України, президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, презентації нових вітчизняних видань та видавничих проєктів, промоакції, автограф-сесії, майстер-класи від  майстрів декоративно-прикладного мистецтва  Одещини, творчі майданчики та інші інтерактиви за участі представників провідних видавництв України, письменників, ілюстраторів книги, літературознавців, мистецтвознавців, бібліотечних фахівців та широкої громадськості. 

Цьогоріч у виставці-форумі візьмуть участь близько 60 провідних видавництв України, які представлятимуть в Одесі свій доробок. 

Відбудуться творчі зустрічі з відомими українськими авторами: Ірен Роздобудько, Андрієм Кокотюхою, Мирославом Дочинцем, Володимиром Рутківським та іншими видатними вітчизняними та зарубіжними авторами. 

На підтримку Плану розвитку Одеси як міста Літератури ЮНЕСКО буде запропоновано низку заходів з популяризації творчого доробку представників одеської літературної школи.

У онлайн-форматі відбудуться творчі зустрічі з лауреаткою літературної премії «Ніке», Міжнародної Букерівської премії та Нобелівської премії за 2018 рік Ольгою Токарчук (Польща), письменником і журналістом Михайлом Трайстою (Румунія), поетом і письменником, генеральним директором Національної парламентської бібліотеки Грузії  Гіоргі Кекелідзе.

Приймаючи естафету попередніх виставок, у програмі другого дня XХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» передбачено проведення виїзного свята української книги в м. Роздійльна Одеської області. На гостей та  відвідувачів Свята чекають зустрічі з письменниками, видавцями, науковцями, митцями та бібліотечними фахівцями, презентації, автограф-сесії, виставка-ярмарок книжкових новинок від кращих видавництв України, майстер-класи, парад вишиванок та  яскрава культурно-мистецька програма.

За традицією, кращі книжкові новинки та видавничі проєкти 2020-2021 рр. будуть відзначені дипломами оргкомітету за підсумками книжкового конкурсу «Краща книга виставки-форуму “Українська книга на Одещині” – 2021».

Учасники Інтелект-форуму візьмуть участь у благодійних акціях, спрямованих на поповнення бібліотек Одещини та підтримку Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна». 

Програма заходів XХІІ Всеукраїнської виставки-форуму
«Українська книга на Одещині».

Сторінка події ОдесаБібліоСаміт на Facebook.

Одеська національна наукова бібліотека запрошує усіх бажаючих на урочисте відкриття книжкового свята, яке відбудеться 21 травня 2021 року об 11:00, за адресою: м. Одеса, вул. Пастера, 13. Вхід вільний.