В Україні стартує перший Національний тиждень читання!
В Україні стартує перший Національний тиждень читання!
10 / 12 / 2021

Цього року в Україні вперше відбувається Національний тиждень читання, який проводить Український інститут книги спільно з МКІП з 13 по 19 грудня. Це загальнонаціональне свято, що об'єднує навколо читання читачів, письменників, бібліотекарів, видавців і книгарів по всій країні.

Наша мета — залучити українців до читання, купівлі та дарування книжок, відвідування бібліотек, а також привернути увагу до українського книговидання та літератури, підтримати видавництва, книгарні та бібліотеки. Звернути увагу на чинники, що допомагають українцям читати, і проєкти, які роблять книжку ближчою до кожного українця. 

Національний тиждень читання — надзвичайно важлива подія для промоції читання книжок в різних країнах. Український інститут книги займається промоцією читання на державному рівні. По-перше, ми спрощуємо українцям вибір — у нас є проєкти, в яких експерти відібрали книжки під різних читачів, від дошкільнят до дорослих, крім того, ми інформуємо про українські книжки, що здобули премії та нагороди як в Україні, так і за кордоном. По-друге, надаємо доступ до книжок безкоштовно через публічні бібліотеки, для яких закуповуємо книжки. По-третє, здійснюємо ряд проєктів з промоції читання як процесу, важливого для формування цілої життєвої стратегії, зазвичай значно більш успішної у тих, хто читає багато, ніж у тих, хто не читає взагалі”, — розповіла директорка Українського інституту книги Олександра Коваль

Гасло Національного тижня читання:  “Знайди свою книжку!”. Основні акції любителям книжок та тим, хто лише на початку цього шляху, слід шукати на сторінках своїх улюблених видавництв чи в книгарнях та бібліотеках. Саме там українців чекають як тематичні підбірки книг чи поради, з чого варто почати читання в різному віці, так і приємні знижки на окремі книжки. Можливо, серед них виявляться й ті, які ви давно хотіли придбати у свою книгозбірню. Пропонуємо також програму заходів та проєктів, що відбудуться в цей період.

Ми прагнемо, аби кожен українець знайшов свою книжку, свого автора, свій формат читання, свою бібліотеку та, зрештою, додав  читання до своєї життєвої стратегії. До акції може приєднатися кожен охочий і зробити це просто!

Використайте спеціальну айдентику, яка є ось тут і тут або фото книжок, а також гештеги акції #тижденьчитання і #знайдисвоюкнижку.

Маємо для вас кілька ідей, як ви можете взяти участь у національному святі читання. Якщо ви хочете взяти участь особисто, то можете:

  1. Написати пост у своїх соцмережах із рекомендаціями українських книжок (перекладних або від українських авторів), цінних саме для вас. 
  2. Купити книжки у книгарні для когось у подарунок, для себе або для передачі в бібліотеку — і також розповісти про це у своїх соцмережах.
  3. Розповісти або написати історію про читання і книжки у вашому житті в соціальних мережах. Чому, як ви думаєте, читання і українські книжки важливі для українців?
  4. Сходити/записатися в бібліотеку самостійно або з малечею, обрати книжки для всієї родини і написати про свій досвід. 

Ви також можете взяти участь у Національному тижні читання разом з колегами або всією організацією! Наприклад:

  1. Написати в соцмережах рекомендації книжок на тему, що є найбільш експертною для вашої організації.
  2. Закупити українські книжки в книгарні і подарувати їх в обрану вами бібліотеку і розповісти про це у соцмережах вашої організації.
  3. Влаштувати корпоративний флешмоб з походу в бібліотеки, книгарні або визначити найулюбленіші українські книжки працівників вашої організації.
  4. Або в будь-який інший креативний спосіб.

Приєднуйтеся до Національного тижня читання — допоможемо українцям разом знайти свою книжку!

Хай читачів в Україні стає більше з кожним днем!

До проведення Національного тижня читання приєдналися партнерські організації — Українська бібліотечна асоціація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, ГО “Форум видавців”, Мистецький Арсенал, понад 100 видавництв і книгарень, а також понад 500 бібліотек.