Відбувся вечір читання кримської поезії
Відбувся вечір читання кримської поезії
22 / 03 / 2024

Сьогодні, 22 березня, в межах співпраці Українського інституту книги з Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим відбувся вечір читання кримської поезії. Він  — частина заходів, присвячених Національному тижню читання поезії, який розпочався 16 березня та триватиме до 24 березня.  

“Слово має значення. А поетичне слово здатне не тільки надихнути, а й виразити найглибинніші людські переживання, життєвий досвід, передати тугу за рідним домом. І тут так важливо говорити власне про ДІМ, який і став темою тижня поезії у 2024 році. Для мене ДІМ — рідний Кримський півострів. Рідний Сімферополь, Бахчисарай. На жаль, вже тривалий час немає можливості бути поруч зі своїми рідними, перебувати у цьому місці сили. Думаю, для кожного кримчанина є своє місце сили на півострові. Особливо для тих, хто сьогодні долучився до вечора кримської поезії. Дякую за вашу участь”, — поділилася у вітальному слові Постійна Представниця Президента в АР Крим Таміла Ташева.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль привітала гостей зі словами: “Я тут почуваюся як вдома, і я хочу в Криму почуватися як вдома. Вірю, що незабаром так і станеться: Крим повернеться до свого дому, до України, а люди, які були змушені поїхати, покинути свої домівки, зможуть туди повернутися”.

Пані Олександра також прочитала поезії відомих кримськотатарських авторів “О, мово, ти віра моя в боротьбі…” (Ешреф Шем'ї-заде), “Коли повернемось до рідного краю…” (Ліля Буджурова) та поезію “Лятіфа” Остапа Сливинського.

На вечорі поезії лунали також твори Майє Сафет "Qırım öyle degil edi" та “Navrez keldi”; Самадина Шукурджі “Вдячність”; Лесі Українки "Надія" і "Вечірня година" у перекладі кримськотатарського письменника Черкеза Алі; Біляла Мамбета “Згадуючи Батьківщину”; Земфіри Османової  "Бахчисарай",  "Бірюзовий Крим", Степана Руданського “До України”, авторська поезія Холодняк Луїзи “Крим” та багато інших поезій українською та кримськотатарською мовами.  

Після поетичних читань відвідувачі заходу долучились до ініціативи “Листи до вільного Криму” та відвідали екскурсію мистецькою виставкою  “Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму”, що наразі діє в Офісі Кримська платформа, і покликана представити розмаїття жіночих досвідів Криму.

Вдячні всім, хто сьогодні долучився до вечора читань кримських поезій та поділився власними історіями зв’язку з Кримом. Додаємо, що темою Національного тижня читання поезії цьогоріч ми обрали ДІМ. Усе обов’язково повернеться додому, до України.

Фото: Представництво Президента України в АР Крим.