Виключне право й справедливі ціни: результати зустрічі з видавцями щодо програми Поповнення фондів публічних бібліотек
Виключне право й справедливі ціни: результати зустрічі з видавцями щодо програми Поповнення фондів публічних бібліотек
15 / 04 / 2019

Ефективність програми Поповнення фондів публічних бібліотек залежить зокрема від злагодженої роботи Українського інституту книги, видавців та бібліотекарів. Щоб у 2019 році програма була виконана максимально швидко, чітко й результативно, Інститут проводить зустрічі з основними її учасниками.

 

Ми вже організували дискусію з бібліотекарями і домовилися внести низку змін до для покращення програми (про них можна прочитати тут). З видавцями спеціалісти Інституту зустрілися 12 квітня у Музеї книги і друкарства.

 

Наші юристи та фахівці із закупівель розповіли, які документи потрібно подавати, щоб книжки розглянула Експертна рада, чому в 2019 році не можна подавати книжки в м’якій обкладинці і що таке справедлива ціна й виключні майнові права.

 

Голова відділу підтримки книговидання Юрій Марченко розповів, що цього року Інститут зможе реалізувати програму в менш стислі терміни. Це дозволить експертам більш вмотивовано й обмірковано обрати книжки, а Інституту й видавцям - працювати ще ретельніше.

 

Щоб процес державних закупівель був простішим для усіх зацікавлених сторін, необхідно подавати правильно оформлену документацію. Це пояснили Юрій Марченко та головний юрист Інституту Олена Земляна. Їхні виступи можна переглянути за цим посиланням.

 

Богдана Неборак розповіла, що таке виключне майнове право і чому його надзвичайно потрібно отримати для всіх книжок, які видавці сподіваються надіслати до бібліотек. Детальніше про виключне майнове право читайте на нашому сайті

 

Руслан Мироненко повідомив про те, за якими цінами Український інститут книги зможе закуповувати продукцію у видавців. Важливо, що вона повинна бути на 25% нижчою за роздрібну вартість, адже за програмою Інститут закуповує значні обсяги видань.

 

Нагадаємо, що у 2018 році 137 видавництв подали 2 779 найменувань книжкової продукції. Експертна рада оцінила 2 470 з них і обрала 741 назву книжок для публічних закупівель. Це значно більше, ніж 2017 року, коли до бібліотек потрапили 138 назв.

 

Однак цього року бюджет на проведення програми зменшився. Якщо у 2018 році Інститут книги мав для її реалізації 120 мільйонів гривень, то на 2019 рік передбачено 87 мільйонів.

 

Про початок цьогорічної програми Інститут оголосить окремо на сайті та сторінці у Facebook.