Війна і книжки: Український інститут книги презентував дослідження впливу повномасштабного вторгнення на читання українців
Війна і книжки: Український інститут книги презентував дослідження впливу повномасштабного вторгнення на читання українців
13 / 10 / 2023

Вчора, 12 жовтня, відбулася пресконференція з нагоди презентації результатів дослідження агенції Info Sapiens на замовлення Українського інституту книги, завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» і сприяння ГО «Форум видавців». Дослідження проводили у серпня-вересні 2023 року і в ньому взяли участь понад 2000 респондентів, які територіально представляли всю Україну, крім тимчасово окупованих.

У презентації дослідження взяли участь: Ростислав Карандєєв, т. в.о. Міністра культури та інформаційної політики України, Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги, Оксана Бруй,  президентка Української бібліотечної асоціації, голова Наглядової ради УІК, Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Радослава Кабачій, менеджерка програми «Соціальний капітал» Міжнародного фонду «Відродження» (онлайн), Анастасія Шуренкова,  керівниця відділу соціально-політичних досліджень агенції Info Sapiens, Людмила Юзва, соціологиня Info Sapiens, кандидатка соціологічних наук.

«Українці почали читати більше. Це суттєво більше, і на це варто зважати тепер, будуючи подальшу державну політику у сфері промоції читання, підтримки читання і підтримки книговидання», - зазначила директорка Українського Інституту книги, Олександра Коваль. Так, за даними дослідження частка тих, хто використовує щоденне читання як одну з форм дозвілля у 2023 році зросла до 17%, для порівняння – у 2020 році вона становила лише 8%. 

Мова читання. Істотно виріс показник читання українською: 54% респондентів зазначили, що читають саме українською (це на 22% більше, ніж у 2020 році). Натомість показник читання російською мовою значно знизився, і становить зараз менше 10% (у 2020 році цей показник був 27%).

Хто купує друковані книжки і що читають українці? Найчастіше друковані книги купували представники вікової групи від 30 до 39 років. Серед жанрів найчастіше респонденти зазначали, що читають сучасні романи, фантастику та  книжки з психології та саморозвитку.

Читання та діти. Попри те, що для дітей читання як дозвілля значно поступається іграм і спілкуванню з друзями,  частка української малечі, яка читає книжки, зросла в усіх сегментах – щоденних, тижневих і щомісячних читачів. Важливим показником дитячого читання є зменшення частки дітей, які ніколи не читають на дозвіллі: з 18% до 15%. Хлопчики читають менше за дівчат: хлопчики частіше від дівчат кажуть, що не читають ніколи, а дівчата частіше за хлопчиків читають щодня.

Ознайомитися детальніше зі звітом можна за покликанням.

За додатковою інформацією просимо звертатися: [email protected]