Як ілюструвати навчальні видання за новим законом про авторське право
Як ілюструвати навчальні видання за новим законом про авторське право
01 / 02 / 2023
З 1 січня набула чинності нова редакція Закону України "Про авторське право і суміжні права". Про зміни, які вступають в дію з 2023 року, розповідає директор ГО "Товариство популяризації знань про інтелектуальну власність" Володимир Коноваленко.
 
"Нова редакція Закону України "Про авторське право і суміжні права" значно ускладнює життя видавцям друкованих навчальних видань і електронного аналогу друкованого видання (п. 3.7 ДСТУ 7157:2010), наприклад, видання у PDF форматі. Справа в тому, що було змінено норму закону про вільне використання літературних і художніх творів як ілюстрації у навчальних виданнях.
 
Тепер використання творів у виданнях без дозволу суб’єктів авторського права і безоплатно, але із зазначенням імені автора і джерела запозичення, здійснюється відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 22 України "Про авторське право і суміжні права".
 
Однак на друковані навчальні видання і електронні аналоги друкованого видання ця норма закону не поширюється.
 
Видавцям залишається тільки використовувати твори як ілюстрації у друкованих виданнях згідно ліцензії, а саме:
📍 за договором з автором;
📍 з вільною публічною ліцензією Creative Commons;
📍 із стокових вебсайтів, наприклад, freepik.com, pixabay.com, ua.depositphotos.com.
 
Детальніше про проблеми із ілюструванням підручників, посібників і інших навчальних видань та про виходи із глухого правового кута читайте у статті Володимира Коноваленка "Як ілюструвати навчальні видання за новим законом про авторське право" тут ❤️