Якою була молода Леся Українка? Долучайтеся до онлайн прем’єри вистави «Я – ЛЕСЯ», щоб дізнатися
Якою була молода Леся Українка? Долучайтеся до онлайн прем’єри вистави «Я – ЛЕСЯ», щоб дізнатися
15 / 12 / 2021

15 грудня запрошуємо до перегляду найбільш трепетної вистави про Лесю Українку цього року – документально-поетичного перформансу «Я – ЛЕСЯ», – представленого спеціально до Національного тижня читання. Трансляція відбудеться на каналі Українського інституту книги у Youtube. Початок - о 19:00.

Виставу обрано до показу в рамках Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Подорож із Лесею до моря» та року відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки:

Про нього розповідає Анастасія Ярошик, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги: “Втілюючи задум фестивалю, ми мали декілька амбітних цілей: 

  1. познайомити старших школярів з іншою Лесею Українкою – не жінкою-ідолом, а Лесею-дівчиною, Лесею сімнадцятирічною, чиї особисті та громадянські болі перегукуються з міркуваннями і проблемами сучасних підлітків;
  2. за допомогою образу харизматичної героїні налаштувати літературний діалог між учнями середньої та старшої школи, освітянами та всіма, хто працює з молоддю;
  3. через художнє осмислення класичних творів освоїти нові шляхи їх інтерпретації та закликати до колективної співтворчості.

Ми впевнені, що «Подорож із Лесею до моря» як інтелектуальний продукт зможе надихнути сотні молодіжних колективів на схожі проєкти з максимальною підтримкою і супроводом театру “Гармидер” та Українського інституту книги.

Перформанс “Я - ЛЕСЯ”  — це занурення юних 15-17-річних акторок у світ такої ж юної Лесі. Це подорож крізь її дитинство до дівочої зрілості та особистісного становлення. Дівчата-акторки намагаються подолати стереотипні шкільні уявлення про Лесю і потоваришувати з нею. Леся спонукає дівчат говорити про перше кохання, депресію, мову. Разом вони жартують і осмислюють біль, виражаючи його словом і рухом, який увиразнила пластиографка Юлія Варченко.

Режисерка вистави Руслана Порицька розповідає: “Документально-поетичний перформанс «Я – Леся» це своєрідне поєднання поколінь через століття. Через заглиблення у життя юної Лесі Українки таким же юним акторкам вдалося знайти спільності й полюбити Лесю. Саме цю ідею "спілкування з великими" через ракурс спільності та момент олюднення і пропонуємо ми використовувати при вивченні та промоції біографій та творчості. Дослідження теми і використання результатів при створенні театрального проекту – це цікавий та ефективний шлях. І наша команда щаслива поширити цей досвід, завдяки підтримці Українського інституту книги, через відеоверсію вистави та інструкції із творення подібного матеріалу”.

Працювали над створенням перформансу: театр «Гармидер», акторки театральної майстерні «ДогориДриґом» і команда громадського об'єднання «Стендаль». Відеоверсію підготували за підтримки Українського інституту книги. 

  • Режисерка та сценаристка: Руслана Порицька, 
  • пластиографка: Юлія Варченко, 
  • звукорежисер: Ігор Михалевич, 
  • продюсерка: Елла Яцута. Режисерка, 
  • відеоверсії: Юлія Яцун.
  • консультантка: кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури ВНУ імені Лесі Українки Олена Маланій. 
  • Акторки і співавторки: Христина Томашевич, Вікторія Теслюк, Єлизавета Голоскокова, Анна Лахай, Аніта Шараєвська, Вікторія Марчук.