Затверджено новий Порядок використання коштів на підтримку книговидання
Затверджено новий Порядок використання коштів на підтримку книговидання
29 / 07 / 2019

Уряд затвердив новий Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті Українському інституту книги для підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі.

 

На офіційному сайті Кабінету Міністрів України опублікована постанова від 12 червня 2019 р. № 638, якою затверджений новий Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті Українському інституту книги для підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі (далі – Порядок).

 

Нова редакція Порядку використання коштів передбачає:

  1. Запровадження нової моделі реалізації програми “Українська книга” (напрями, за якими оголошується відбір книг; вимоги до видавців, які подаються на участь у програмі; основні умови договору тощо).
  2. Доповнення переліку витрат, які може здійснювати Інститут за напрямом “Створення, функціонування та технічна підтримка Української цифрової бібліотеки”, в тому числі передбачено оплату Інститутом ліцензій на використання об’єктів права інтелектуальної власності (розміщення електронних видань в Українській цифровій бібліотеці) та/або грошової винагороди за користування ними (роялті).
  3. Розширення переліку видів заходів, які може організовувати Інститут за напрямом використання коштів “Реалізація програм популяризації читання, української літератури та української книги в Україні та за кордоном”.
  4. Можливість спрямування бюджетних коштів на реалізацію програми підтримки перекладів творів української літератури іншими мовами, визначено модель та фінансовий механізм реалізації програми.

 

Відповідно до вимог Порядку, Інститут має доопрацює та подати найближчим часом на розгляд Мінкультури проєкти нормативно-правових актів:

  • Порядок випуску книжкової продукції за програмою «Українська книга»;
  • Положення про порядок реалізації програми підтримки перекладів творів української літератури іншими мовами;
  • Порядок відбору, придбання та розподілу книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів;
  • Зміни до Положення про Українську цифрову бібліотеку.

Зазначені нормативно-правові акти планується затвердити у жовтні-грудні поточного року.