Здійснення закупівель у межах проєкту "30 знакових книжок нашої Незалежності"
Здійснення закупівель у межах проєкту "30 знакових книжок нашої Незалежності"
13 / 08 / 2021

Хочемо пояснити процедуру здійснення закупівель, з якими працює інститут. Зробимо це на прикладі Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції до 30-річчя Незалежності України “30 знакових книжок нашої Незалежності”.

Процедура здійснення публічних закупівель державними установами включає моніторинг ринку та пошук відповідних комерційних пропозицій від гравців ринку. Саме тому УІК розіслав технічне завдання на послуги у межах проєкту, у тому числі на “Написання текстів”, багатьом потенційним виконавцям з метою отримання мінімум трьох комерційних пропозицій.

Детальніше про проєкт

Метою проєкту є підвищення інтересу до читання, актуалізація знакових творів часів незалежності. У рамках проєкту «30 знакових книжок нашої Незалежності» УІК організовує всеукраїнське голосування. Воно відбудеться на окремій лендинг-сторінці, на якій буде розміщено Довгий список книжок проєкту та анотації до них (послуга “Написання текстів”). За допомогою анотацій кожен учасник голосування ознайомиться з кожною зі 100 книг з Довгого списку, отримає фаховий коментар про її значення та знаковість і зможе здійснити свідомий вибір.

Про проведення публічних закупівель

УІК має провести окремі закупівлі на різні послуги. Компанія ТзОВ "ЕНАЗЕРЛЕНД" (переможець у переговорній процедурі від 10 серпня 2021 року), після укладання договору надасть Послуги із створення та поширення інформаційних продуктів (розміщення інформації) в Інтернеті (79342200-5 Промоційні послуги) на суму 1 341 750 грн. Згідно законодавства після підписання договору в системі Prozorro публікується договір з технічним завданням та детальним описом послуг у додатках до договору. З метою прозорості, Інститут надає доступ до технічних вимог вже зараз за посиланням. Звертаємо увагу, що сума 1 515 385 грн — це очікувана вартість, що сформована на основі моніторингу ринку.

У системі Prozorro опубліковано перелік документів відповідно до статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон), яка визначає перелік документів для оприлюднення в системі Prozorro. Пунктом 6 статті 40 Закону визначено перелік інформації, яку повинно містити оголошення.

Технічне завдання та детальний опис послуг буде опублікований у додатках до договору, який може бути укладений не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, тобто 17 серпня 2021.

Послуги з написання текстів є окремою закупівлею. Вартість послуги ще формується, адже процес аналізу ринку не завершено. За попередньою оцінкою, вартість послуги не перевищує 50 тис. грн. Публікуємо також Технічне завдання до послуги.

Законодавче обґрунтування проведення публічної закупівлі у форматі переговорної процедури

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 травня 2021 року № 583-р «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 30-ї річниці незалежності України» Українському інституту книги доручено забезпечити з нагоди Дня Незалежності України проведення всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції.

Керуючись пунктом 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» установлено, що до 24 серпня 2021 року УІК може здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України, згідно з переліком товарів, робіт і послуг, затвердженим Кабінетом Міністрів України, за переговорною процедурою, встановленою статтею 40 цього Закону.

Переговорна процедура закупівлі використовується як виняток і відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю після проведення переговорів щодо ціни та інших умов договору про закупівлю з одним або кількома учасниками процедури закупівлі.

Розділом 2 статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі» визначений перелік підстав для проведення переговорних процедур закупівель.

Результати проведення переговорної процедури

З метою проведення закупівлі та залученням у переговорній процедурі потенційних надавачів послуг, Інститутом було направлено 5 запитів на надання комерційних пропозицій.

До участі у переговорній процедурі 10 серпня о 13:30 зголосились 2 учасники. Перебіг процедури зафіксовано у Протоколі, який оприлюднено в системі Prozorro (розділ Протокол розкриття).

Відповідно до пункту 4 статті 40 Закону, за результатами проведених переговорів з учасником (учасниками) процедури закупівлі замовник приймає рішення про намір укласти договір про закупівлю (підписання договору заплановано на 17 серпня 2021 року), протокол-рішення оприлюднено в системі Prozorro та на вимогу пункту 5 статті 40 Закону, повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, що безоплатно оприлюднюється в електронній системі закупівель протягом одного дня після ухвалення рішення. Саме тому тендерну документацію було оприлюднено 11 серпня з 13:13 до 13:21.

Окремо зазначимо, статтею 41 Закону визначаються строки, у відповідності до яких оприлюднюється договір про закупівлю.

Щодо пункту Закону “Відсутність конкуренції з технічних причин”

Відповідно до регламенту електронного майданчика, опція “Відсутність конкуренції з технічних причин”, дозволяє окреслити умови переговорної процедури на підставі пункту 7 статті 40 Закону, яка передбачає термін 5 днів для оскарження ухваленого на переговорах рішення.

Відповідно до підпункту 1 пункту 1 статті 1 Закону, послідовність розміщення інформації та документів на авторизованому електронному майданчику, а також можливість обрання опції “Пункт закону” визначаються відповідно до регламенту електронного майданчика, на якому зареєстрований замовник.

Відповідно до зазначеного, Український інститут книги діє у межах законодавства України.