Зірки про книжки: читацькі звички успішних людей
Зірки про книжки: читацькі звички успішних людей
18 / 01 / 2019

Молодий Ілон Маск читав по 10 годин щодня, а Білл Гейтс щотижня починає новий твір. Вони впевнені: книжки роблять людей успішними. Навіть попри напружені дні, керівники компаній і світові підприємці знаходять час на читання. І навіть більше: вони вважають тексти однією із запорук своїх досягнень.

 

Богдан Гаврилишин

Всесвітньо відомий український економіст не лише пише книжки, а й активно їх читає. Завдяки ним він став освіченим. “Уже в 10-11 років я читав книжки німецького письменника Карла Мая. Май описував різні країни, і мені хотілось пізнати світ. Мріяв про це. І пізнавав”, — зізнався Гаврилишин.

Книжки він читав, намагаючись всебічно розглядати події. Цього Гаврилишина навчив Карл Маркс: “Я завжди був проти Карла Маркса, навіть не прочитавши жодної з його праць. Читання “Капіталу” навчило мене бути більш об’єктивним. Маркс зробив цікавий аналіз і навіть деякі прогнозування про комуністичну революцію, але не в Великій Британії, як він сподівався, а в Росії”.

У своїй книжці “Залишаюся українцем” економіст пише, що в дитинстві читав щосуботи по книжці. “Майже кожної суботи ранком я сідав на поїзд і їхав за 30 кілометрів до Чорткова, де жила моя старша одружена сестра Катруся. Там брав книжку з її бібліотеки, починав її читати після обіду і зазвичай дочитував до кінця пізно вночі. Додому я повертався раннім поїздом у неділю”, — згадував він.

 

Макс Левчин

Засновник платіжної системи PayPal виїхав із України до США у 1991 році. Він читає щонайменше 4 книжки на місяць, одна з яких обов’язково має бути художньою. Левчин надає перевагу науковій фантастиці та шпигунським романам.

 

Воррен Баффет

Мільярдер і голова Berkshire Hathaway любить газети. Він витрачає 5-6 годин на день читання п'яти різних видань. Він також проглядає по 500 сторінок фінансових документів і рекомендує потенційним інвесторам робити те ж саме. “Саме так діють знання. Вони накопичуються, як складні відсотки, — сказав якось Баффет, — всі ви можете це зробити, але мало хто з вас справді цим займеться”.

Улюблена книжка Баффета — “Intelligent Investor” Бенджаміна Грема. Кажуть, що бізнесмен багато разів прочитав її, перш ніж інвестувати у фондовий ринок. Він рекомендує цю книжку й досі, а також щороку надсилає книжкові рекомендації своїм акціонерам.

 

Білл Гейтс

Колишній генеральний директор Microsoft зізнався, що читає 50 книжок на рік або приблизно одну на тиждень. Більшість з них стосуються громадського здоров'я, технологій, бізнесу та науки. Щоб мати час для читання, Гейтс бере із собою книжку всюди, куди б він не йшов. Часом мільярдер читає й романи, зазвичай пізно ввечері. Та частіше він намагається обирати ті книжки, які допомогають здобути практичні навички чи знання.

Як і Баффет, Гейтс любить розповідати іншим про корисні тексти. У своєму блозі “GatesNotes” він дав вже понад 150 книжкових рекомендацій.

 

Марк Цукерберг

У 2015 році генеральний директор компанії Facebook пообіцяв читати одну книжку щотижня "з акцентом на вивченні різних культур, вірувань, історії та технологій".

"Книги дозволяють вам повною мірою вивчити тему і зануритися в неї глибше, ніж більшість засобів масової інформації", — писав він.

 

Опра Вінфрі

Ведуча ток-шоу розповідає про свої читацькі звички у Книжковому клубі Опри. Вінфрі назвала читання "своїм особистим шляхом до свободи". "Книжки дозволили мені побачити світ за межами маленької кімнати моєї бабусі", — каже вона. Опра вважає що книги дали їй "силу побачити можливості", які більші за її тодішнє становище.

Вона каже, що виробляти звичку до читання потрібно змалечку. Для цього Опра радить стежити, щоб діти читали принаймні протягом 30 хвилин щодня.

 

Ілон Маск

Задовго Tesla і навіть до PayPal, молодий Ілон Маск читав науково-фантастичні романи по 10 годин на день. Крім того, він прочитав енциклопедію “Британніка” у дев’ять років. Все про ракети Маск дізнався саме завдяки цій звичці. На запитання, як йому вдалося стільки вивчити про польоти в космос, бізнесмен відповів: “Я читав книжки”.

 

Тоні Роббінс

Мати всесвітньо відомого підприємця і коуча мала алкогольну залежність, тож книжки ще в дитинстві рятували його психологічне здоров’я. Саме вони перетворили Роббінса на лідера. Спрага до читання підштовхнула його до саморозвитку: "Я пройшов курс швидкого читання і прочитав 700 книжок за сім років про психологію, фізіологію - все, що може змінити життя".