Звернення директорки УІК Олександри Коваль
Звернення директорки УІК Олександри Коваль
Дорогі друзі, прошу підтримати наше звернення щодо збереження фінансування культури: https://cutt.ly/4tnGEAY
06 / 04 / 2020

Директорка УІК Олександра Коваль:

"Дорогі друзі, прошу підтримати наше звернення щодо збереження фінансування культури: https://cutt.ly/4tnGEAY

 

Як і всі, ми стурбовані тим, що відбувається в Україні і по цілому світі. Як і всі, ми хочемо жити і не хворіти, і щоб були здоровими наші близькі. Як і всі, ми усвідомлюємо, як важко зараз керувати країною і приймати правильні рішення, і ми розуміємо, що ці рішення можуть бути й непопулярними.

 

Сфера культури десятиліттями трактувалася владою як щось необов'язкове, так, задля розваги, коли вже зовсім робити нічого. Через це наші бібліотеки занедбані, наші архітектурні пам'ятки розвалюються, наші музеї і театри такі, як ви і без мене знаєте.

 

Але. З'явилися люди, були створені громадські організації, креативні бізнеси, які, не сподіваючись на допомогу держави, вперто рухалися вперед і розвивали культуру. Вони зверталися за грантами, отримували невеликі кошти з місцевих бюджетів, шукали меценатів, спонсорів і волонтерів — і зробили багато.

 

Коли запрацювали Український культурний фонд і Український інститут книги, ДержКіно України і Довженко-Центр, Український інститут, Мистецький Арсенал, стало очевидним, що є дуже багато талановитих творців, менеджерів, ініціатив, які потребують і вартують підтримки, бо вони цілком на рівні найкращих світових зразків. От тільки в нашій країні ще не все добре склалося зі споживчими пріоритетами. Тому культура потребувала й потребуватиме постійних дотацій, так є в усьому світі.

 

Якщо зараз припинити фінансування, передбачене на культуру, що трапиться з нашими улюбленими книжками, авторами, перекладачами і видавцями? Які організатори фестивалів доживуть до кінця карантину, чи вдасться відновити ці події?

 

Йдеться, наскільки я розумію, всього про 1 млрд грн. Так, його вистачить на маски, ще на щось життєво необхідне. Але, можливо, ці кошти можна знайти деінде? Друзі, підтримайте наше звернення, читайте книжки і будьте здорові!