Звернення Наглядової Ради УІК до керівництва України щодо забезпечення фінансування діяльності УІК на 2024 рік
Звернення Наглядової Ради УІК до керівництва України щодо забезпечення фінансування діяльності УІК на 2024 рік
12 / 09 / 2023

Президентові України
Володимирові ЗЕЛЕНСЬКОМУ

Копії направлено також:
Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, Голові РНБО України Олексію Данілову, Міністрові фінансів України Сергію Марченку, Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростиславові Карандєєву, Голові СБУ Василю Малюку

Шановний Володимире Олександровичу!

Звертаємося до вас як до ключової особи, що приймає рішення, здатні об'єднати всю націю в протистоянні російській агресії та сприяти зміцненню та розвитку України в умовах війни. Закликаємо використати потенціал української книги в протистоянні російському тиску на українців як на окупованих територіях, куди росіяни планують завезти понад 2,5 млн примірників російських книжок, так і на українських територіях, де досі саме російська та радянська книга лишається основою фондів публічних бібліотек.

Наглядова рада Українського інституту книги занепокоєна недостатністю коштів у бюджетному запиті МКІП України на 2024 для на забезпечення статутної діяльності Інституту і на виконання основних завдань, визначених Стратегією розвитку читання 2023-2032. Інститут згідно з рекомендаціями Мінфіну щодо складання бюджетних запитів на 2024-2026 рр. подав до МКІП бюджетний запит у сумі 653 млн грн. Проте МКІП у робочому порядку довів УІК граничні видатки на 2024 рік у розмірі 72,5 млн грн, з них заробітна плата з нарахуваннями (15,4 млн грн), утримання УІК (0,3 млн грн), підтримка перекладів (23,7 млн грн), підготовка нових видань українських авторів за тематичними пріоритетами (33 млн грн). Зауважимо, що це на 16,7% менше за фінансування УІК у 2023 році, та становить менше ніж 0,85% коштів, доведених Мінфіном граничних видатків на МКІП на 2024 рік (8,5 млрд грн). Додаємо наприкінці таблицю з деталізацією по статтях.

Інститутові не виділяють навіть коштів, які були виділені 2023 року, не кажучи вже про необхідну потребу в 450 млн грн на поповнення бібліотечних фондів, 599 млн грн на сертифікати на придбання книжок та 47 млн грн на субсидії для книгарень, що визначено як основні пріоритети Стратегії розвитку читання до 2032 р.


З огляду на це потрібно забезпечити виконання цих завдань і віднайти з резервів необхідні кошти, адже у плануванні своєї діяльності УІК спирається на прописані в Стратегії розвитку читання цілі й завдання. Затвердивши в березні 2023 року Стратегію, Кабінет Міністрів України погодив виділення коштів за бюджетною програмою КПКВК 3801560 (програма діяльності УІК) у розмірі 1,119 млрд грн на 2024 рік на її реалізацію, витрати яких були економічно обґрунтовані самим МКІП. 

Стратегія розвитку читання готувалася з урахуванням того, що саме українська книга має перебувати у  фокусі уваги органів державної влади, місцевого самоврядування і суспільства, яке прагне розвитку. Адже видання книжок, їх розповсюдження через книгарні і бібліотеки, розвиток читання, залучення найширших верств населення важливе саме зараз, у час війни з жорстоким і підступним агресором. Чому?


Тому що українська книга є незамінною для

— деколонізації українського суспільства, подолання живучих радянських наративів та протидії російській дезінформації

— реінтеграції деокупованих територій в український культурний та суспільний простір


— розвитку національної самосвідомості та формування ідентичності


— збереження ментального здоров’я українців, їх відновлення та реабілітації


— забезпечення соціальної та професійної адаптації до нових обставин, викликів, завдань, формування нових професійних навичок

— забезпечення натхненного зростання й навчання дітей, розвитку критичного мислення

— розвитку та поширення української мови на всі верстви суспільства

Не менш важлива українська книга і в міжнародному контексті, зокрема на міжнародних книжкових ярмарках. Це майданчики для продажу ліцензій на твори українських авторів, місце донесення до найширшої міжнародної аудиторії правди про нашу визвольну війну, живого контакту з тими важливими людьми, які приймають рішення у своїх країнах щодо підтримки України в цій війні. Результат участі в ярмарках — зміцнення репутації України у світі, експертності наших видавців, доведення конкурентоспроможності текстів українських авторів, формування теплих контактів з потужними гравцями світового книжкового середовища.


З огляду на зазначене, просимо вжити відповідних заходів і запланувати відповідні видатки  на діяльність УІК у державному бюджеті на 2024 рік принаймні на рівні 2023 року, щоб УІК міг і надалі виконувати свої основні статутні завдання.

Багато якісних українських книжок — це запорука національної безпеки України.

Ми неодмінно здобудемо Перемогу! Зі зброєю і книгою в руках!

Щиро

Оксана БРУЙ,
голова наглядової ради, президент Української бібліотечної асоціації

Ірина КОНСТАНКЕВИЧ, заступник голови наглядової ради, народний депутат України

Олена КОНДРАТЮК, член наглядової ради, народний депутат України, заступник Голови ВР України

Євгенія КРАВЧУК, член наглядової ради, народний депутат України

Севгіль МУСАЄВА, член наглядової ради, головний редактор видання “Українська правді”

Вероніка СЕЛЕГА, член наглядової ради, громадська активістка у сфері розвитку бібліотек

Олександр СУШКО, член наглядової ради, виконавчий директор міжнародного фонду “Відродження”

 

З повним текстом листа та додатками до нього можна ознайомитись за посиланням