Звернення Українського інституту книги до Міністра фінансів України та Голови Державної казначейської служби України
Звернення Українського інституту книги до Міністра фінансів України та Голови Державної казначейської служби України
25 / 12 / 2023

Державна установа «Український інститут книги» висловлює своє занепокоєння щодо  ситуації, яка склалася з оплатою проєктів, виконаних українськими та іноземними учасниками за програмами Інституту, реалізованими у 2023 році за КПКВК 3801560 «Забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі».

Загальна сума заборгованості за програмами Українського інституту книги становить 44 935 482,81 грн, в т.ч.:

Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції за встановленими тематичними пріоритетами:  131 договір,  заборгованість на суму 33 131 915,98 грн. Перелік договорів: https://bit.ly/3RUeP8H. У межах цього конкурсу українські видавництва за власні кошти виготовили та передали до  бібліотек України книжкову продукцію патріотичного спрямування.

Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання:  5 договорів,  заборгованість на суму  1 790 415,88 грн. Деталізація заборгованості: https://bit.ly/48x9F81.

Програма підтримки перекладів 2023 – заборгованість оплати 55 договорів на загальну суму 10 013 150,95 грн. Деталізація заборгованості: https://bit.ly/3GUNoFl. Звертаємо увагу на те, що в межах програми підтримки перекладів Translate Ukraine кошти не отримали іноземні видавці, які вклали в кожен проєкт власні кошти. Це ставить під сумнів подальшу співпрацю Українського інституту книги з ними. Після розголосу нам буде іще складніше знайти тих, кого цікавить видання українських книжок за кордоном в наступних роках. До того ж, переклади з української все ще не мають достатнього попиту в різних країнах, а відсутність оплати вже зреалізованих проєктів лише ускладнить позицію української книги в світі.

Попри повномасштабне вторгнення, українські й іноземні учасники відгукнулися й підтримали проєкти, покликані розвивати українську культуру й книговидання зокрема. Нам дуже прикро, що держава не може відшкодувати витрати, таким чином ще дужче погіршуючи ситуацію, в якій опинилася українська книговидавнича сфера.

Сподіваємося на швидке та результативне рішення.