Дякуємо, Польще! / Dziękujemy, Polsko! — гасло українського стенда на Книжковому ярмарку у Варшаві
Дякуємо, Польще! / Dziękujemy, Polsko! — гасло українського стенда на Книжковому ярмарку у Варшаві
23 / 05 / 2022

З 26 по 29 травня триватиме Книжковий ярмарок у Варшаві (Pałac Kultury i Nauki (PKiN), plac Defilad 1). Це книжкова подія в серці польської столиці, де, крім продажу видавничих новинок, відбуватимуться зустрічі з авторами, перекладачами та ілюстраторами, а також дискусії, майстер-класи і виставки. Вхід на ярмарок безплатний.

На основній локації фестивалю працюватиме український стенд зі слоганом Дякуємо, Польще!" / Dziękujemy, Polsko!”, яким Україна висловлює вдячність дружній Польщі за справжню допомогу і підтримку не лише після початку повномасштабної агресії зі сторони Росії, але й за послідовну підтримку протягом усіх років української незалежності від 1991 року. Тоді саме Польща першою визнала незалежну Україну та підтримувала наш євроінтеграційний курс. Сьогодні ми дякуємо за те, що в Польщі прихистили та підтримали мільйони переселенців з України; дякуємо за програми підтримки українських видавців, видання книжок українською мовою; дякуємо за заснування програм стипендій і резиденцій для українських авторів; дякуємо за організацію численних культурних подій, на яких збирали кошти на воєнні та гуманітарні потреби України; дякуємо за запровадження окремих класів у школах та курсів в університетах з українською мовою викладання. Для нас дуже важливо знати, що ми об'єднані в наших цінностях і боремося за спільне європейське майбутнє.

На українському стенді (№143, зал Trojka) будуть представлені книжки, які розповідають про сучасну українську культуру. Відвідувачі зможуть придбати видання українських видавництв та інституцій, які зголосилися взяти участь у ярмарку. Це видавництва "Апріорі", "Видавництво", "Моторний Равлик”, "Фабула", “Видавництво 21”, “Білка”, “Навчальна книга - Богдан”, “Видавництво Старого Лева”, Видавничий Дім "НАУТІЛУС”, "Чорні вівці", “Наш Формат”, “Ранок”, "Сафран", “Час майстрів”, “Школа”, LAURUS, Letit.me, Meridian Czernowitz, Vivat, Yakaboo, ДІПА, а також Інститут національної пам'яті, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр).

У межах програми ярмарку виступатимуть українські письменниці Оксана Забужко (26 травня), Вікторія Амеліна (27 травня), Тамара Горіха-Зерня (26 травня), Любов Якимчук (28 травня), Катерина Калитко (29 травня), а також діячки української культури:  директорка Українського інституту книги Олександра Коваль (27 травня) та перекладачка, редакторка, співзасновниця Kyiv Comic Con Марія Шагурі (26 травня). Зокрема, відбудуться дві професійні дискусії про український книжковий ринок і можливості його підтримки і розвитку. Повна програма українських заходів на ярмарку — за посиланням.

Під час роботи українського стенда відбуватиметься збір коштів на проєкт “Книжки без кордонів”, який Український інститут книги реалізує під патронатом першої леді України Олени Зеленської, за підтримки МКІП та МЗС. У Польщі цей проєкт реалізується під патронатом першої леді Польщі Агати Корнгаузер-Дуди спільно з Польським інститутом книги та іншими партнерами.

На стенді також буде здійснюватися збір коштів на підтримку України

Повна програма Книжкового ярмарку у Варшаві доступна за посиланням.

Більше інформації про роботу ярмарку для відвідувачів — за посиланням.

 

Організатори: Ministry of Culture and Information Policy of Ukraine, Український інститут книги, Посольство України у Польській Республіці, 

За участі: Український інститут, Український ПЕН, Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», Міжнародний фестиваль «BookForum»

 

Контакти:

Софія Челяк, УІК: [email protected] 

Додаткова інформація для медіа, УІК: [email protected]