Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання 2023: результати
Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання 2023: результати
22 / 12 / 2023

Цьогоріч Український інститут книги провів мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання

Мета конкурсу — підтримати унікальні освітньо-літературні заходи, орієнтовані на популяризацію читання як життєвої стратегії. Завдяки конкурсу, відбулися літературні фестивалі,  презентації книг, дискусії, літературно-мистецькі зустрічі; навкололітературні ігори; дитяча літературна студія; бібліотечних турне; розроблено тематичний посібник рекомендаційного характеру для вчителів, бібліотекарів та батьків; проведено захід із промоції українських видань.

Пріоритетні тематичні напрями проєктів: 

  • як говорити з дітьми про війну і травму;
  • найкращі зразки української та світової літератури для виховання культури читання;
  • популяризація української літератури різних жанрів для різних вікових категорій в Україні та за кордоном;
  • створення тренду читання як дозвілля, читання для навчання;
  • деколонізація у сфері української літератури;
  • формування сучасних практик, що можуть бути використані для популяризації читання серед дітей та підлітків.

​Мистецький конкурс пройшов у чотири етапи. Після процесу відбору та експертного оцінювання проєктів укладено угоди з 9 переможцями. За підтримки Українського інституту книги реалізовано такі проєкти:

  1. Проєкт «Літературні читання, дискусії та презентації нових книжок 2023 року на XIV. Meridian Czernovitz» реалізовано громадською організацією «Культурний капітал».
  2. Проєкт «#Живі Письменники. Як говорити з дітьми про війну та мир», що втілила фізична особа-підприємець Єлісєєва Наталія. 
  3. Проєкт «Вибір Читомо: Нові книжки з України» (Chytomo Picks: New Books from Ukraine) здійснено громадською організацією «Культурно-видавничий проєкт «ЧИТОМО».
  4. Проєкт «Літературний марафон серед письменників України /Житомирщини «Війна  Росії  проти України. «Відсіч 2023» втілено громадською організацією «Головна сцена».
  5. Проєкт «Літературно-мистецька зустріч «Слово у війні» виконано громадською організацією «Верховина — Квітка Карпат».
  6. Проєкт «Поетичні читання MERIDIAN ODESA 2023» втілено громадською організацією «Літературний целанівський центр».
  7. Проєкт «Студія навкололітературних ігор ПереФарбованого лиса» реалізовано фізичною особою-підприємцем Мержиєвською Валентиною.
  8. Проєкт «Дитяча літературна студія «Творчий клондайк» втілено Комунальним закладом Тростянецької міської ради «Тростянецька публічна бібліотека».
  9. Проєкт «Бібліотечне турне «Читаємо, навчаємо» здійснено Комунальним закладом «Обласна бібліотека для дітей» Черкаської обласної ради.

Загальне охоплення учасників офлайн, що долучились до культурно-інформаційних подій становить понад 7100 осіб. 

Заходами, що відбулись в межах усіх проєктів було охоплено аудиторію онлайн — понад 879 095 осіб. До охоплення онлайн враховували читачів сайтів та соціальних мереж, лідерів думок, українські та англомовні партнери й ЗМІ.