УІК долучиться до програми заходів Міжнародного книжкового фестивалю в Гвадалахарі (Мексика)
УІК долучиться до програми заходів Міжнародного книжкового фестивалю в Гвадалахарі (Мексика)
09 / 05 / 2022

Наприкінці квітня УІК як член європейської мережі літературних перекладів ENLIT узяв участь у робочій зустрічі з організації Міжнародного книжкового ярмарку у Гвадалахарі, який відбудеться 2023 року. Оскільки почесним гостем цього фестивалю буде Європейський Союз — усі країни, які входять до його складу, — роботу над участю було розпочато заздалегідь. ENLIT та Федерація європейських видавців (FEP) відповідатимуть за програму заходів у книжковому секторі фестивалю, до чого буде долучений і Український інститут книги.

Нагадаємо, що 18 березня 2022 року члени ENLIT одноголосно проголосували за прийняття Українського інституту книги до європейської мережі літературних перекладів ENLIT, до якої входять літературні організації з 28 європейських країн. Головна мета ENLIT як європейської мережі літературного перекладу — це співпраця культурних організацій з метою популяризації літератури та перекладів у глобальній мережі видавців, авторів, перекладачів та інших фахівців у сфері культури. Завдяки участі в цій мережі УІК відтепер має можливість більш ефективно співпрацювати з країнами-учасницями ENLIT, брати участь у спільних проєктах, а в складних умовах війни — розраховувати на їхню підтримку. 

ENLIT — це мережа, що ефективно підтримує безперервний розвиток грантових програм для того, аби викликати більший інтерес до літератури та її помітність як у країнах походження, так і на міжнародному рівні. Члени цієї мережі обмінюються досвідом та створюють спільні проєкти, підсилюючи в такий спосіб книговидання в усьому світі та створюючи клімат для динамічної міжнародної літературної політики. Відтепер впливовим голосом в цій мережі є й УІК. Ця мережа була офіційно заснована 2016, хоча неформальні зустрічі її членів відбувалися, починаючи з 2011-го.