В Україні стартує перший тиждень поезії!
В Україні стартує перший тиждень поезії!
15 / 03 / 2024

Український інститут книги з радістю повідомляє, що вже завтра, 16 березня, розпочнеться Національний тиждень читання поезії і триватиме до 24 березня. Тиждень поезії в Україні відбуватиметься вперше і є гарною можливістю відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою. Темою тижня поезії у 2024 році є Дім, гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому». У візуальній частині ми використали фрагмент однієї з картин циклу «Сни про дім» воїна, поета й художника Валерія Пузіка. Для маркування своїх подій у стилі Національного тижня читання поезії радимо використовувати спеціально розроблені візуальні матеріали.

 Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна. «Читання поезії має розрадити і підтримати  українців, які через війну Росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу», – зазначає директорка Українського інституту книги  Олександра Коваль. 

Український інститут книги заохочував всіх долучитися до проведення і ми дуже раді, що зголосилися провести події сотні бібліотек, закладів освіти, музеїв тощо. Активність українців дозволила Інституту створити інтерактивну мапу заходів Національного тижня читання поезії. Це зручний, корисний та інформативний інструмент, який містить дані про місця і події. Кожен охочий може переглянути мапу, обрати найближчі місця проведення та відвідати їх. Ми отримали заявки на понад 500 подій в Україні, які ми відображаємо на карті у хронологічному порядку. Карта оновлюватиметься періодично, якщо хтось ще не знайшов подію, яку реєстрував, то потрібно дещо зачекати. Ми хотіли б відзначити, що з ентузіазмом відгукнулися взяти участь у тижні читання поезії українці за кордоном. На сьогодні маємо підтвердження про проведення заходів у межах акції, крім України, у таких країнах, як Бельгія, Італія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Південна Корея, Польща, Словаччина, Чехія, Грузія, Франція, США. Зокрема ми зворушені запланованою подією в Гаазі – поетичним вечором, присвяченим пам’яті Максима Кривцова «Я мрію про море та серфінг і великих чайок», що організовує Фундація «Ватага».  

На початку тижня читання поезії команда Українського інституту книги презентує каталог «Української поезії 2023-2024 рр», що стане цінним джерелом інформації для книгарів, бібліотекарів, читачів та всіх, хто цікавиться українським літературним процесом, поезією зокрема.

Український інститут книги спільно з театральною спільнотою DSP запланував низку поетичних подій, що відбудуться у провідних університетах чи культурних майданчиках України. До організації тижня поезії долучилася також Мистецька Бібліотека Львова. Програма заходів зараз доформовується і буде доступна на офіційному вебсайті Інституту вже з понеділка.

Під час тижня поезії на українців чекає чимало онлайн-активностей, до яких ми радо запрошуємо долучатися. Насамперед хочемо звернути увагу на марафон військової поезії. Цим марафоном ми хочемо привернути увагу до поезії авторів та авторок, які зараз захищають нашу країну в лавах ЗСУ. Координаторкою марафону військової поезії стала українська поетка та культурна менеджерка Тетяна Власова. Марафон відбуватиметься у соціальних мережах «Фейсбук» та «Інстаграм» Акція проходить у партнерстві з літературною агенцією OVO. У межах марафону всіх охочих закликають публічно читати або публікувати у соцмережах вірші поетів-військовослужбовців та поеток-військовослужбовиць. 

Оскільки тема цьогорічного тижня читання поезії присвячена дому, то разом із Представництвом Президента України в Криму та літературним українсько-кримськотатарським проєктом «Кримський інжир» ми запланували спільні активності, про які повідомимо згодом. До Національного тижня читання поезії також планує долучитися Управління звʼязів з громадськістю ЗСУ.

У рамках акції буде запущено два спецпроєкти з популяризації поезії цифрових форматах. Перший проєкт здійснений із медіасервісом MEGOGO і буде присвячений класичній поезії, розстріляному відродженню, шістдесятникам, постмодерністам. Плейлист «[М] Поезія» перенесе кожного слухача та слухачку у світ поетичного слова. Добірка поезії в аудіоформаті на ресурсах MEGOGO буде доступна з понеділка – 18 березня. Другий спецпроєкт Український інститут книги запустив із сервісною соціальною мережею про книги LitCom. Це партнерство подарує українцям Аудіоантологію сучасної української поезії «доДому». До неї увійдуть понад 30 текстів, присвячених концепту дому: відчуттям затишку і важливості родинної пам’яті, особистим тривогам через небезпеку його втрати, тугу за ним та безумовній потребі повернення. Антологія сучасної української поезії «доДому» буде доступна для безкоштовного прослуховування не лише в Україні, а й за кордоном із 21 березня в мобільному застосунку LitCom (Android та iOS). Детальніше про ці новинки, їхній зміст та цікавинки ми поінформуємо з нашими партнерами додатково.

До промоції тижня читання поезії також долучився Кіт Інжир, спільно з яким ми розробили посібник для вчителів «Як провести тиждень читання поезії у школі: 5 порад від Кота Інжира».

Про всі наші активності та спецпроєкти ми повідомлятимемо додатково на нашому вебсайті та у соціальних мережах. Хештег акції #тижденьпоезії2024. Долучайтеся!