Європейська літературна премія European Union Prize for Literature оголосила склад журі
Європейська літературна премія European Union Prize for Literature оголосила склад журі
14 / 04 / 2022

Уже 20 квітня члени журі зберуться разом, аби обговорити кожного номінанта та обрати переможця. Цього ж дня у приміщенні Синдикату видавців Франції у Парижі відбудеться захист національних номінантів від країн-учасниць цьогорічної премії. Національну номінантку від України від імені Українського інституту книги представлятиме український письменник, журналіст, кіносценарист, президент Українського ПЕН Андрій Курков. Церемонія нагородження лауреата премії European Union Prize for Literature відбудеться 21 квітня о 18:30 в межах церемонії відкриття Паризького книжкового фестивалю.  

З цього року європейське журі складається з семи членів — впливових літературознавців у галузі перекладу. Президенткою цьогорічного складу журі є Кукла МакЛехос, літературний скаут, засновниця агенції з пошуку талантів у сфері літератури в Лондоні.

Обирати переможця будуть також літературна агентка Лілія Анджелін, польська видавчиня, засновниця Sonia Draga Publishing Group та власниця мережі книгарень Соня Драга, відомий болгарський письменник Георгій Господінов, засновниця Editions Noir sur Blanc publishing house Вєра Мічальскі, літературна промоутерка Крістіне Пікінена та редактор, перекладач, колишній голова департаменту художньої літератури у Rowohlt Verlag publishing house Томас Уберхов. 

У переліку номінантів — 14 авторів та їхніх романів, яких висунули національні організації, що знають літературну сцену своїх країн і промотують свою літературу за кордоном. В цьому переліку є й українська авторка Євгенія Кузнєцова з романом “Спитайте Мієчку” (“Видавництво Старого Лева”, 2021 р.), номінована робочою групою експертів, яку зібрав Український інститут книги для визначення національного номінанта від України. 

Нагадаємо, що раніше премія визначала одного лауреата від кожної країни, одією з таких лауреаток 2019 року стала Гаська Шиян з романом “За спиною”. Цього року буде лише один лауреат премії серед усіх національних номінантів, а також п'ять спецвідзнак.