Національний тиждень читання поезії 2024: підсумки
Національний тиждень читання поезії 2024: підсумки
25 / 03 / 2024

Із 16 по 24  березня  2024 року в Україні вперше відбувся Національний тиждень читання поезії. Цю Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку акцію ініціював та організував Український інститут книги з метою об’єднання українського суспільства навколо читання як життєвої стратегії, читання поезії зокрема, а також відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни.

Завчасне інформування потенційних учасників акції та збір даних щодо запланованих подій дозволи сформувати Інтерактивну мапу подій тижня читання поезії, на якій зафіксовано близько 900 заходів як в Україні, так і поза її межами, зокрема у Бельгії, Італії, Португалії, Литві, Нідерландах, Німеччині, Південній Кореї, Польщі, Словаччині, Чехії, Грузії, Франції, США. 

До тижня читання поезії команда Інституту підготувала каталог «Української поезії 2023-2024 рр», що став цінним джерелом інформації для книгарів, бібліотекарів, читачів та всіх, хто цікавиться українським літературним процесом.

У межах проведення акції Інститут спільно з театральною спільнотою DSP провів низку поетичних подій (програма заходів розміщена на офіційному вебсайті державної установи), що відбулися у провідних університетах та культурних майданчиках України. До організації тижня поезії долучилася також Мистецька Бібліотека Львова.

Із метою популяризації поезії у цифровому форматі запустили два спецпроєкти з популяризації української літератури. Перший проєкт, створений із медіасервісом MEGOGO і присвячений класичній поезії, розстріляному відродженню, шістдесятникам, постмодерністам. Плейлист «[М] Поезія» перенесе кожного слухача та слухачку у світ поетичного слова. Другий спецпроєкт Інститут запустив із сервісною соціальною мережею про книги LitCom. Це партнерство подарувало українцям Аудіоантологію сучасної української поезії «доДому». До неї увійшли понад 30 текстів, присвячених концепту дому: відчуття затишку і важливості родинної пам’яті, особистим тривогам через небезпеку його втрати, тугу за ним та безумовній потребі повернення. Антологія сучасної української поезії «доДому» доступна для безкоштовного прослуховування в мобільному застосунку LitCom (Android та iOS). 

У партнерстві з авторкою та ілюстраторкою Оленою Павловою (сторінка у соціальній мережі «Фейсбук» та «Інстаграм» - «Кіт Інжир») розробили рекомендації «Як провести тиждень читання поезії у школі», що стали в нагоді освітянам, адже ми отримали чимало позитивних відгуків.

Під час тижня поезії відбувся марафон військової поезії. Цей марафон був покликаний привернути увагу до поезії авторів та авторок, які зараз захищають нашу країну в лавах ЗСУ. Координаторкою марафону військової поезії стала українська поетка та культурна менеджерка Тетяна Власова. Марафон відбувався у соціальних мережах «Фейсбук» та «Інстаграм». Акція відбулася в партнерстві з літературною агенцією OVO. До популяризації поезії військових зокрема долучилися Даніела Заюшкіна, Jamala, Марічка Бурмака, Римма Зюбіна, Андрій Хливнюк, Павло Казарін, Ірма Вітовська, Ірина Цілик, Сергій Жадан, Тамара Горіха Зерня та ін.

У партнерстві з Представництвом Президента України в АР Крим ми створили цикл матеріалів про кримську поезію: тексти кримськотатарських авторів та авторів, чиї життєтворчість була пов’язана з півостровом. Під час Національного тижня читання поезії, 22 березня 2024 року, відбувся вечір читання кримської поезії в Офісі Кримської платформи. У заході взяли участь Постійна Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева та директорка Українського інституту книги Олександра Коваль. 

Також протягом тижня поезії тривав поетичний челендж, суттю якого було щодня ділитися тематичним віршем

Український інститут книги безмежно вдячний українцям, які попри страшну воєнну реальність, радо долучилися до тижня поезії, адже це свідчить про те, що культура на часі завжди. Про акцію у соціальних мережах написали понад 28 тисяч разів, таким чином вдалося залучити понад 633 тисячі унікальних користувачів, загальне охоплення склало понад 4 мільйони. Тематичний хештег #тижденьпоезії2024 у дописах користувачів соцмереж використали понад 11 тисяч разів.