Оголошено переможця премії EUPL 2022
Оголошено переможця премії EUPL 2022
23 / 04 / 2022
Вчора, 22 квітня в межах Festival du Livre de Paris відбулося оголошення результатів премії European Union Prize for Literature, яка цього року була особливою. Вперше журі, 7 впливових літературознавців у галузі перекладу, обрало єдиного переможця та розділило п’ять спеціальних відзнак.
 
Отож, переможцем премії EUPL-2022 став грузинський письменник Іва Пезуашвілі з романом ბუნკერი ("Сміттєпровід") видавництва Intelekti.
 
Спецвідзнаку отримали п’ять авторів. Серед них — українська письменниця Євгенія Кузнєцова з книжкою "Спитайте Мієчку", яка вийшла у Видавництво Старого Лева.
 
 
Інші автори, які були нагороджені спеціальними відзнаками EUPL-2022:
  • Геа Шотерс (Gaea Schoeters) за роман "Трофей" (Бельгія);
  • Сладжана Ніна Перкович (Slađana Nina Perković) за книжку "У канаві" (Боснія та Герцеговина);
  • Тадхг Мак Доннагайн (Tadhg Mac Dhonnagáin) за книжку "Мадам Лазар" (Ірландія);
  • Якобо Бергарече (Jacobo Bergareche) з романом "Ідеальні дні" (Іспанія).

Кожен номінант спецвідзнаки отримає грошову винагороду 10 тисяч євро. 

Також організатори зазначили, що "До та під час російського вторгнення в Україну консорціум EUPL співпрацював з Українським інститутом книги, щоб включити українського номінанта до премії 2022 року. Обидві організації — EIBF та FEP — солідарні з Україною і, зокрема, з українськими письменниками, перекладачами, видавцями, книготорговцями та бібліотекарями. Разом із книжковою спільнотою всього світу консорціум EUPL засуджує напади росії та закликає до відновлення миру в Україні".

Тішимося, що наша літераторка серед переможців, та пропонуємо ближче познайомитись з творчістю номінантів.